Tuesday, June 27, 2006

Bloggdebatt: Glamorprinsessans naziflirt

Jag brukar inte ge mig in i bloggdebatter, men tidigare i vår skrev jag några inlägg till försvar för Markus Andersson på Malte Perssons blogg Apolloprojektet (Tryck på länken för en mer utförlig beskrivning av min ståndpunkt). Andersson har sedan Moderna 06-utställningen attackerats flitigt för sina nationalromantiska målningar och i stort sett alla kritiker har avslutat sina anfall med argumentet att han är en usel målare.

Jag tyckte annorlunda och försvarade hans integritet som konstnär. Huruvida han är nazist eller liknande, som de flesta tycks anta, eller inte, har inget med hans kvalitet som konstnär att göra. Céline var inte en sämre författare för att han var antisemit och fascist. Naturligtvis kan man diskutera vad konstnärernas politiska ideologier har för påverkan på deras arbete, men att döma ut en konstnär för tematiken i verken är lika absurt som reaktionärt. Det kan vara värt att påminna att mycket av den samtida konsten och litteraturen är omoralisk eller stötande. Om inte för oss västerlänningar så i varje fall för någon annan. Hursomhelst tycker jag att Andersson, må vara omedvetet eller på trots av hans avsikter, belyser och ifrågasätter konstens roll som ideologisk produkt, i synnerhet estetisk ideologi. Genom att avfärda modernismen som referenspunkt och istället vända sig mot 1800-talets akademimåleri och naturromantik ställer han även viktiga frågor om konstens identitet och historia.

Nu diskuteras Markus Andersson igen efter att Karolina Lassbo på Glamourbloggen avslöjat att hon står modell i bikini för en ny målning av Andersson. Somliga reagerade på detta och bad henne förklara sin inställning till Anderssons påstådda främlingsfientlighet/nationalsocialism. Det kunde hon gjort enkelt genom att svara att hon tyckte om idén till målningen och att den inte ingår i något skumt sammanhang samt att hon inte har fått intrycket att Andersson skulle vara nazist.

Men istället för att hänvisa till konsten, hänvisar Lassbo till juridiken och en hemmasnickrad språkfilosofi. Varför ska man låta Hitler lägga beslag på ordet nationalsocialism? frågar hon sig och argumenterar för ett reclaimande av ordet.

Bortsett från att det var nazisterna som myntade begreppet och att det är synonymt med nazism, liksom socialdemokrati i Sverige är synonymt med partiet socialdemokraterna, kan man fråga sig vad någon icke-nazist skulle ha för glädje att av att göra det ordet rumsrent. Sedan drar hon en välbekant harang om att svenska flaggan och nationalstoltheten ska befrias från extremhögern. Eller nej, hon kallar dem aldrig vid namn, men vi vet ju vad det är för några hon syftar på. Sist jag kollade var det helt ok att ha svenska flaggan vajande i trädgården och utbrista "Blott Sverige svenska krusbär har!" Men det är egentligen en annan diskussion. För det som kunde ha varit en intressant fortsättning på debatten om konst som är obehaglig eller går mot strömmen blir istället en trist drapa a la tidigt 90-tal. För jo, som körsbär på toppen har Lassbo smaklösheten att dra till med ett gaskammarskämt.

Tack till de två vettigaste bloggarna Silverfisken och Goesta på Det ljuva livet för att de lyfte på kjolen. Det var inte så glamoröst där under trots allt.

8 Comments:

Blogger J.B.P said...

Jag vill påpeka att jag inte har sett något som tyder på att Markus Andersson skulle vara nazistsympatisör eller högerextrem alls. Jag tror inte han är rasist heller, om inte annat så för att han bjöd mig att komma till hans gård. Han är en outsider bara. Men vad Lassbo beträffar känner jag mig manad att ta med hennes bisarra förklaring till det hon skrev om nationalsocialism. Det har även diskuterats om hon blandat ihop nationalsocialism och nationalromantik, men hon har ännu inte rättat sig om så är fallet. I hennes sista inlägg om saken ägnar hon sig istället åt ordvitsar på förintelsen. Nåväl, så här lät det om NS:

"Jag tänkte faktiskt en hel del på begreppet ”nationalsocialist” innan jag skrev dit ”i negativ bemärkelse”, som om det hade varit ett alternativ till positiv eller neutral. Vid första tanken upplevde jag begreppet enbart som något negativt; en association till främlingsfientlighet, extremhöger och rasistiska åsikter som går ut på att försköna och framhäva det vita folkslaget samtidigt som personer av annan härkomst än den egna kommer i skym undan, tystas ner eller helt enkelt nervärderas. Men att begreppet enbart skulle kunna vara något negativt lät lite för enkelspårigt, eftersom abstrakta begrepp, där värderingen och associationen mycket bror på vem som uttalar den och vem som mottar den, ofta är mycket mer komplicerade än vad de kan verka vid en första anblick. Någon som skulle kunna klassas som en nationalsocialist i positiv bemärkelse är för mig någon som vill framhäva och försköna sitt eget modersland men utan att ta ställning till de människor som lever i landet, hur de är, var de kommer ifrån och att alla människor både kan klassas som lika, väldigt olika och faktiskt ibland delas in i grupper."

Tue Jun 27, 12:20:00 PM PDT

 
Blogger Goesta said...

Strålande text hur som helst. Din, vill säga.

Thu Jun 29, 03:42:00 AM PDT

 
Blogger Tor Billgren said...

Det här är en mycket mycket pinsam historia. Hon har snärjt in sig något oerhört. I Resumé säger hon:

– Nationalsocialismen är egentligen ett abstrakt begrepp som inte har någon preciserad innebörd.

Hon har fel. Jävligt fel. Nationalsocialismen är INTE ett abstrakt begrepp. Det är högst konkret. Det är en historisk realitet som det inte på något sätt finns någon anledning att omdefiniera.

Det smärtar mig att debattens vågor återigen går som stormigast kring det mediokra. I det här fallet det undermåliga och utom all räddning genanta.

Sat Jul 01, 12:41:00 AM PDT

 
Blogger Rexxie said...

I sitt sista (senaste ?) svar i debatten definierar hon Ulf Lundell som en positiv nationalsocialist och Stig-Helmer i Sällskapsresan som en neutral nationalsocialist...

Man kan väl lugnt anta att både Uffe och Lasse Åberg har lite invändningar ...

Sun Jul 02, 10:24:00 PM PDT

 
Blogger Markus Andersson said...

Ja du är klok Joakim. Jag är ganska medveten om vad jag håller på med och ur min synvinkel är din annalys av mitt sätt att arbete helt riktig.
Kan du inte höra av dig Joakim ?

Mon Jul 03, 05:47:00 AM PDT

 
Blogger Tor Billgren said...

Att kalla Anderssons konst for nationalsocialistisk ar vulgart. Det forvanar mig att Ingela Lind gick sa langt med sina etiketter. Jag ser kritikerkarens agerande som en angslig overslagshandling. Plotsligt hangde det nagot pa Moderna som de inte kunde forhalla sig till. Hjalp, ar det ironi? Satir? Humor? Allvar?

Som vi tidigare diskuterat Joakim, tycker jag inte att - vad hette han nu - rumanens aktion att lana ut sitt utrymme var det minsta intressant. Det kandes snarare forlegat. Det var inte HAN som hamnade i centrum, utan Andersson, och det funkade alldeles utmarkt. Och som sagt: Det mest intressanta var hur kritikerna reagerade. Eller rattare sagt: INTE reagerade. Bjorn var ju egentligen den forste som skrev om saken. Och da var Modernautstallningen sa gott som over.

Halsningar fran Montreal. Olaslig text. Skit.

Mon Jul 03, 11:51:00 AM PDT

 
Blogger J.B.P said...

Så sant. Jag diskuterade saken med en nära vän i Stockholms konstvärld som hävdade att en outsider inte kan vara ironisk. Och att konst som skapas utan konstinstitutionernas (samt kritikernas) godkännande per definition inte är konst, eller i varje fall inte samtida och seriös konst. Det är en elitism som jag finner skrämmande. Långt mer skrämmande än dalkullor och runstenar.

Vad Lassbo beträffar, hennes sista kommentarer är bara tragiska. Har hon inte lärt sig nåt av skandalerna med kvinnojourerna, Schymans Talibantal och Björn "Norge är den sista Sovjetstaten" Rosengren?

Jag ger inte ett vitten för hennes sk "begreppsanalyser". De är förvirrade semantiska soppkok på högstadienivå. Ja som Postis-insändare faktiskt. Karro, läs lite Saussure innan du ger dig på att dekonstruera begrepp och ord. Ulf Lundell som positiv nationalsocialist... Var får människan allt ifrån?

Markus: Jag tycker just att man kan se att du medvetet arbetar med estetiska och sociala frågeställningar i din konst. Men om du vill att konstvärlden ska förstå måste du tala deras språk. Det är inte så svårt egentligen.

Tue Jul 04, 06:04:00 AM PDT

 
Blogger markus said...

Hej Joakim, ja du är som sagt skarpsynt och klok, ovanligt klok.
Men för att tala konstvärldens språk måste jag också få tillfälle att prata till punkt någon gång. Mitt språk är ju en del av mitt budskap så det är ändå inte helt lätt.
Hör som sagt gärna av dig på min hemsida.

Wed Jul 05, 02:44:00 PM PDT

 

Post a Comment

<< Home