Thursday, August 17, 2006

Fredrik Roos Garage Sale

För ett och ett halvt år sedan publicerade jag en krönika där jag uppmanade Rooseumstiftelsen att rensa ut skräpet från Fredrik Roos samling för att samla pengar åt det då konkursmässiga Rooseum. Och nu ska det ske. En titt i katalogen från Stockholms auktionsverk visar också att det är just skräpet man rensar bort. Det slår mig genast vilken skillnad det är i kvalitet på samlingar som tillhört rika privatsamlare och de som tillhört konstälskande gallerister. Samma auktionshus bjöd ut Anders Tornbergs samling för något år sedan och även om den bestod av många mindre verk (Tornberg var inte rik och många av verken var gåvor) var det tydligt att han hade öga för konstnärlig kvalitet. Roos konst är gedigen i formatet, mest stora målningar, och bland de utbjudna verken finns ett och annat betydande, som ett par målningar av Dick Bengtsson och En annan rörelse av Cecilia Edfalk.

Men det mesta är fult kitsch eller sämre verk av annars bra konstnärer. Tydliga exempel på det senare är målningarna av Ola Billgren och Jan Håfström. De är ganska många till antalet, men inga nyckelverk. Sedan är katalogen full av ok konstnärer, som på sin tid visserligen var ganska haussade, men som i retrospektiv framstår som ganska betydelselösa. Max Mikael Book, Lennart Aschenbrenner och Lars Nilsson för att nämna några. Inte heller ur investeringssynpunkt har Roos samling visat sig särskilt lyckad. Jag hade väntat mig några kassakor som Barbro Bäckström, Peter Dahl och Lena Cronqvist, som ju generationsmässigt ligger rätt för Fredrik Roos konstsamlande. Men icke. Däremot ett litet objekt av Ernst Billgren. Jag misstänker att samlarens dåliga konstsinne, för att inte säga smak, i kombination med pengavittrande galleristers "insidertips" är orsaken till detta och man kan bara konstatera att Fredrik Roos eftermäle som konstmecenat och kulturfrämjare har gynnats av att Rooseums ledning bestått av egensinniga visionärer som Lars Nittve.

3 Comments:

Blogger J.B.P said...

Några reservationer: Det finns faktiskt en Cronqvist med i katalogen, men när man ser att den är följd av inte mindre än 14 verk av Olav Christopher Jenssen och 6 Martin Wickström från ungefär samma tid är det som om den inte fanns.

Och målningen Tarragona av Ola Billgren får väl räknas till ett betydande verk.

Thu Aug 17, 10:08:00 AM PDT

 
Blogger southern_comfort said...

Ja, det här var en massa bös, som jag brukar säga....

Passar bra till nåt generiskt kontor på NCC eller så...Inte imponerad...alls...

Ganska sorgligt faktiskt, med tanke på att Roos senare köpte verk av både Basquiat och Robert Gober...all gone now.

Sat Aug 19, 01:17:00 AM PDT

 
Blogger J.B.P said...

Vet du vad det är för verk som Moderna köpte?

Jag tror att det mesta kommer att nå utrop, men inte mer.

Sat Aug 19, 03:23:00 AM PDT

 

Post a Comment

<< Home