Saturday, May 20, 2006

Ung konst

Ännu en långhelg. "Southern Comfort" återvände från Berlin för att hämta sina 1000 konstkataloger, vilket vi i torsdagskväll firade med att gå på Tempo och SMAK:s jubileumsfest på Konsthallen. Där fanns en jolle fullproppad med franska ostron som vi högg in i. Jag fick lust att recitera Rimbauds Bateu ivre, men hejdade mig. Jag var inte nykter nog att minnas. Personalen försvann en stund, men Mattias Kroon öppnade gentlemannamässigt ett åt mig. Jag fick dock spotta ut på både en och två skalbitar lite diskret.

Dagen efter åkte jag in till Lund för att bevaka karnevalen. Skulle recensera maten bland annat och blev magsjuk efter första testet. Samlade mig tillräckligt för att delta i ett radioprogram med Sydsvenskans Lundaredaktör Pia Röding. Det gick lysande, även om jag blev lite förvånad över hur lundensiskt kultursnobbig jag låter när jag pratar utan manus. Is that me? Mittemot radiotornet satt ett gäng killar och ropade/häcklade/hurrade. Svårt att avgöra vilket. En av dem var en underskön liten jurist som jag var tänd på strax efter att det tog slut mellan mig och Socialisten, hösten 2004. Efter att han hörde talas om att han var nr 1 på min "att fixa"-lista har han undvikit mig. Riktigt closet case.

Därefter en snabb vända på Metzgers vernissage. Skitdött. Åkte hem för att skriva och avrundade kvällen på Konsthögskolans fest i tangopalatset. Vi beställde in lite ljummet bubbel, prosecco, och jag återsåg den peruanske konstnären José Luis Martinat som håller på att förbereda en utställning på nationalmuseet i Lima. Vi hängav oss åt nostalgi för det gamla landet. Rötterna ni vet.

Jag dansade en stor del av kvällen och var förtjust över att min theme-song (Är det Blondie?) med refrängen "Tonight your hair looks beautiful" spelades. Och apropå hår lyckades jag idag rädda frisyren efter en tvätt med Matteos organiska naturschampoo. Naturen i all ära, men när det gäller skönhetsvård vill jag inte ha något som inte är utvecklat i franska eller japanska laboratorier. Med tvålar som möjligt undantag.

Även denna dag ägnades åt konst. Vi var på Rooseum för att ta en snabb titt och lasta på oss kataloger från forna utställningar. Därefter gled in på Konsthögskolans vårutställning. Med få undantag bara en massa skräp. Trista objekt utan syfte eller djupare mening. En del var sådant man finner på förberedande konstskolor. Tragiskt. Ett och annat var dock riktigt bra, som Kevin Murphys videoverk och installation. En film där han bla suger av parkstatyer respektive en grotesk babydocka som grät hela tiden.

Vi fortsatte till Mathias Kristerssons examensutställning på Peep. Det var vernissage. Mycket bra. Han sysslar med ljudkonst. Stötte ihop med Trygve Luktvasslimo (oanständigt namn!). Han är konsthögskolans mest eftertraktade bög vad jag förstår. Alla kärar ner sig i honom tydligen. Detta var andra gången vi träffades och han gav mig hela tiden den där diffusa bögblicken som kan betyda allt från att människan klär av dig naken till att han är välinformerad om dina snuskiga hemligheter. Men eftersom jag saknar snuskiga hemligheter...Je ne sais pas.

9 Comments:

Blogger Federico Perazzoni said...

Nice....

Are you Italian??

Sat May 20, 12:13:00 PM PDT

 
Blogger J.B.P said...

Haha...Io? No, sono espagnole/latinoamericano. By the way, what was nice? It's all in swedish...Exept the pictures...

Sat May 20, 04:17:00 PM PDT

 
Blogger J.B.P said...

Resten av kvällen: Middag på La Couronne. Yummie! Enkelt och franskt, med beaucoup de charme. Melodifestival på teven. Les monstres finlandaises à gagné. Nu hurrar väl Violinisten kan jag tänka.

I slutet av omröstningen dycker pappa upp. Poesidagarna har avslutningsmiddag i källaren. Pappa vill inte sitta med dem. "Snyltare", fnyser han, "de proppar i sig urskillningslöst så länge det är gratis. Jag föredrar att betala för mig", säger han och generar mig genom att ta min restaurangnota precis när jag ska betala. Han tittar på eurovisionen med oss. "Geniál!", utbrister han om finnarna, "Så länge den där ärthjärnan Carola inte vinner..." Pappa är en av dessa cynismens begåvningar som bara kan uppskattas på spanska och i regel endast av den argentinska intelligentian samt möjligen av Madrid-bor.

Vi tar en öl medan han väntar på sin fru som häckar med poeterna. "Oj, de spelar La Cumparsita" säger jag när jag hör tonerna från poetkällaren. De har tagit med sig instrument. "Hmpf", muttrar pappa, "alla poeters stora frustration är att de inte kan sjunga. Därför stämmer de upp i sång så fort de får tillfälle."

En ung finlandssvensk tjej kommer upp från källaren för att be om samarin. "Se där en poetissa som borde hållit tillbaka på laxen" kommenterar pappa lite för högt. Han fortsätter med att såga allt som försigått det senaste året.

Sat May 20, 04:38:00 PM PDT

 
Blogger Tor Billgren said...

Jag tycker tvärtom att det var mycket bra på årsutställningen...

Tue May 23, 11:39:00 PM PDT

 
Blogger J.B.P said...

What?! Jag kräver en förklaring. VAD VAR BRA?

Anders Sletvolds installation var ok, men mycket svagare än hans tidigare verk.

Helene von Hanno Bast, gjorde sånt hon brukar, helt passabelt.

Hetha Hansons målningar var inte dåliga, men man kan räkna upp 300 konstnärer som gör samma sak. De var på sin höjd dekorativa.

Malin Franzén är ok. Men hon måste få något att säga.

Resten vill jag bara förtränga. Med undantag av hon som målade pin uppor. Det var bra.

Vad som bekymmrade mig var att knappt något verk på utställningen höll en kvalitet som lämpar sig för utställning på en seriös institution. Förra året däremot var mycket bättre. Då fanns det briljanta verk rent av.

Wed May 24, 02:11:00 AM PDT

 
Blogger Trygve Luktvaslimo said...

hvem er du? hilsen bøgtrygve

Sun Jun 11, 05:30:00 AM PDT

 
Blogger J.B.P said...

Oops...haha.... Det kan du väl räkna ut?

Sun Jun 11, 04:04:00 PM PDT

 
Blogger Trygve Luktvaslimo said...

du er avslørt etter en effektiv konsultasjon av mitt under- og overgrunns bøgnettverk! all pr er visst god pr, mathias og leif lo godt av mathias lille oppdagelse. for nei, jeg satt ikke og googlet mitt eget navn (ikke den dagen), det var det mathias som gjorde. neste gang ber jeg bare om at du dyktig shopper inn mitt hode på en kokosoljet brun beach-muskel og avslører noe ikke engang jeg visste. hilsen soper-trygve

Thu Jun 15, 09:04:00 AM PDT

 
Blogger J.B.P said...

Good sport! Jag uppskattar ditt sinne för humor... Men jag fattar knappt hälften. Vad är det för muskel?

Mon Jun 19, 05:08:00 PM PDT

 

Post a Comment

<< Home