Monday, March 13, 2006

Saknad komik i tidskrift om humor

Finns det humor i dagens konstuttryck? är en av frågorna den nyligen 30-årsjublierande malmötidsskriften Konstperspektiv ställer i nya numret som just har temat konst och humor. Den danske konstnären Peter Land intervjuas, liksom Lotta Hannerz – hon med det stora guppande fingret i Stockholms Ström. Två konstnärer som på olika sätt använder humor i sin konst. Här finns också en bra artikel om det finska konstprojektet Bonk – ett ”företag” som tillverkar obrukbar design och försöker sälja produkterna med glassig reklam och ”corporative bullshit”.

Det finns dock en annan typ av komisk bullshit som det är synd att Konstperspektiv helt missar i sitt humornummer, nämligen den som genomsyrar många pressreleaser och verkspresentationer från gallerier och konsthallar. Dessa små språkliga missfoster med obegripliga och absurt abstrakta teoretiseringar kring verken, som bisarrt nog ofta är producerade av någon som har ordet ”pedagog” eller ”kommunikatör” på sitt visitkort. DET är humor.

Samtidskonsten är full av sådan här komik. Den belgiske konstnären Luc Tuymans som också intervjuas i tidningen – dock utanför temat humor – berättar om de gigantiska förväntningarna på hans bidrag till Venedigbiennalen 2003 – hur alla trodde att han skulle skapa en politiskt korrekt kommentar till 11 september – säkert gärna genomsyrad av västerländskt självhat och kollektiva skuldkänslor. Kaoset och besvikelsen som uppstod när han istället presenterade ett gigantiskt fruktstilleben är ett ytterligare ett bra exempel konstlivets dråpligheter.

Och när Konstperspektiv i innehållsförteckningen kallar Therese Marklunds – absolut inte dåliga, men kanske lite väl överskådliga och summariska – artikel om olika aspekter på humor i konsthistorien för ett friläggande av den konstnäriga humorns rotsystem, skapar de nog också ett stycke av denna ofrivilliga komik, som det alltså inte hade varit fel att få läsa en artikel om i tidningens humornummer. I den hade man även kunnat kommentera den typen av kritikeregenheter som jag själv ägnar mig åt just nu, det vill säga att bedöma en tidning utifrån en artikel som inte finns med i den…

(Publicerad i Kristianstadsbladet den 13 mars 2006)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home