Friday, December 01, 2006

Bäst just nu – Konst

Konstskandaler är vi inte bortskämda med i Malmö. Men Marie-Louise Ekman (aka Marie-Louise De Geer Bergenstråhle) hamnade i centrum för en sådan när Limhamnsborna gick till storms mot hennes gråtande Gösta Ekman-staty som hade placerats på deras torg. Konst ska ju vara lite glad för att tilltala pöbeln. Den här var inte bara sorglig, den var dessutom ful. Året därpå visades ett videoverk av Bjarne Melgaard på Rooseum. I ett klipp sög en man på en babyarm som om det var en kuk. Barnpornografi, skrek politiker och krävde censur. Både Ekman och Melgard har en lite sjuk smaklös humor och att ställa ut dessa två provokatörer ihop är kanske att be om stryk, men det är precis vad Malmö konstmuseum har gjort. Vad de ska ställa ut är det ingen som vet, inte ens museiintendenterna, och på senare år har både Ekman och Melgaard varit lite tråkiga, men jag tror ändå att det här kan bli årets konsthändelse.

1 Marie-Louise Ekman och Bjarne Melgaard
Malmö konstmuseum, Malmöhusvägen 1, 3 december till 4 februari
Måste ses.

2 Enrique Battista
Konstföreningen Aura, Mårtenstorget, Lund, 25 november till 15 december
På en vägg hemma hos mig hänger en fascinerande liten målning. Under ett tjockt lager av vit färg döljs rött, grönt och blått. Här och var bubblar det dolda fram till ytan. Över detta sänker sig ett galler av smetiga vertikala ränder. Konstnären heter Enrique Battista.

3 Electrohype
Lunds konsthall, Mårtenstorget, Skissernas museum, Finngatan 2, Lund, 9 december till 7 januari
Electrohype är biennalen för "elektronisk konst". Det innebär allt från datorgenererade teckningar till konstiga robotar. Kan bli lika underhållande som en japansk teknikmässa.

4 A Swiftly Tilting Planet
Malmö konsthall, 2 december till 2 februari
Av trådar och massproducerade vardagsföremål som papptallrikar, kontorslampor och plastspadar bygger amerikanska Sarah Sze komplicerade installationer som ser ut att vara skapade av en besatt tjackpundare eller någon som förts bort av utomjordingar och återvänt.

5 Tro, hopp och kärlek
Galleri Signal, Skolgatan 31, Malmö, 10 november till 17 december
Martin Karlsson är ett namn på mångas läppar i Stockholms bättre konstkretsar. Han jobbar mest med konceptuellt foto, men nu visar han teckningar på en samlingsutställning under temat livet, döden och kärleken.

Publicerad i Nöjesguiden (december)

Är ni nyfikna på min bildbyline? Följ länken: Nöjesguiden

3 Comments:

Blogger southern_comfort said...

Var det "oskulden" för NG? I så fall, "gods speed".... :-D

Sitter på flygplatsen i Hamburg, skall till New York först,sen till Palm Beach ikväll. Uttråkad. Kan inte vänta att hoppa isäng på Emirates Airlines. Uppgraderat mig till Buisness, hel utdragbar säng 185cm lång......mumma....mmmmmm....zzzzz

Fri Dec 01, 07:13:00 PM PST

 
Blogger J.B.P said...

Du är en mean bitch, but I'll love you still.

Fri Dec 01, 07:24:00 PM PST

 
Blogger southern_comfort said...

Vad menar du, my angel...

Det var ju en KOMPLIMANG....hehehe

Eller var du avis pga Business biljetten....det var underbart, heeelt underbart.... ;-)

Tue Dec 05, 04:34:00 PM PST

 

Post a Comment

<< Home