Saturday, January 14, 2006

En dejlig aften

På fredagen åkte två tredjedelar av Art in storage på exkursion till Köpenhamn. Kvällen började På Nils Staerk Gallery där det bjöds på flasköl och bra svensk konst. Miriam Bäckströms videoverk (minns inte namnet) med två skådespelare (Rebecka Hemse och Tomas Pontén) var både underhållande och vackert. Jag tyckte att verket, som var som ett SVT-drama, suddade ut gränserna mellan konstfilm och spelfilm. Jag och Tor diskuterade den här aspekten när han plötsligt tystnar och blir helt frånvarande. Anledningen? Den numera allsmäktige Olafur Eliasson gjorde entré. Jag tror Tor är lite konstgroupie.

Tillsammans med Erik (Tors pv) och Daniel, en konstvetare från Gotland, tog vi oss till ett södermalmsaktigt kvarter för att äta en bit mat, men alla ställena var smockfulla. Till sist fixade vi bord på ett bisarrt ställe som heter Bankomat eller Bankrutt eller nåt i den stilen. Stabbig mat i en lokal som är minst sagt oaptitlig. Lamporna var avhuggna dockhuvuden och överallt fanns det uppstoppade freakshowdjur. Bland annat en häger med två huvuden och ett vildsvin klyvt på mitten.

Sedan gick vi tvärs över gatan till Bibendum, en jättemysig vinbar. Erik och jag nagelfor vinlistan och började med en torr och frisk Côte du Rhône och efter det en flaska mycket trevlig Malbec. Det var intressant att se danskar dricka vin i en kontinental miljö, men jag konstaterade att dansken med eller utan vin fortfarande är dansk. Således skreks och tjoades det på klassiskt ölstugemanér även på respektabla etablissemang.

Under hela kvällen fick vi se prov på gotlänningens tjusarkraft. Han är ingen Robert Redford, men har ett slags animal magnetism. Eller sex appeal som man säger nu förtiden. Och den verkar åt alla håll, för det dröjde inte länge för en 50+ dam, en norsk förlagsredaktör vid namn Heidi kastade sig över honom. Hon var nyseparerad och försökte med alla medel förföra stackaren. Samma effekt utövade charmtrollet på en i sällskapet, en spjuveraktig och vänlig kille vid namn Johan som trots hudproblem är riktigt stilig. Men "för gammal" enligt gotlänningen. Hur gammal är han då, frågade jag. "Som jag", svarade Daniel. Ni kan tänka er vad road jag blev av denna förtjusande människa.

Efter Bibendum åkte vi till några ställen vid Istedgade, med slutspunkten på Riesen. För hög musik, men annars toppen. Goda drinkar för en billig slant.

Jag skulle kunna berätta åtskilligt om hemresan men hinner och orkar inte. Måste förbereda kvällens lilla fest. För att fira min pojkväns besök kommer tio vänner för att äta lite mat och ha trevligt. Jag ska servera en liten buffé.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home