Sunday, December 18, 2005

Musikaliska must haves

picasso


Tre musiker av Pablo Picasso (1921).

När jag nu ändå är inne på klassisk musik tänkte jag lista vad som är absoluta must haves i den klassiska repertoaren för personer med god smak, eller som vill ge sken av god smak. Ett vanligt problem för musikälskaren som ännu inte besitter konnässörskunskaper är att han eller hon inte vet vilken klassisk musik som bör utgöra bassamlingen. Dåså:

1. Bach "Goldberg-variationerna" med Glenn Gould. Tolkning av ett galet geni.
2. Mahler "Symphony no. 3" med Sir John Barbirolli. Gryning på en venetiansk gondol.
3. Shostakovich "String quartet No. 8" med Borodin Quartet. Lockar själen till en graciös balett.
4. Mendelsson "Violin concerto" med Jasha Heifetz. Man förflyttas till en Fassbinder-film.
5. Dvorak "Cello concerto" med Mitislav Rostropovich och Herbert von Karajan alternativt med Jacqueline du Pré. Ryskt svårmod eller franskt temperament – välj själv.
6. Rameau "Pièces de clavecin" med Christophe Rousset. Cembalo rockar fett!
7. Schoenberg "String quartet No. 2" med Julliard string quartet. Har ni tur hittar ni denna på en skiva med "Pierrot Lunaire" med bla. Daniel Barenboim. Tänk högmodernism – Mondrian, Le Corbusier, Cocteau och Rodchenko.
8. Britten "Cello suites" med Rostropovich eller, om man vill satsa på någon yngre och mindre känd, Jean-Guihen Queyras. Ren skönhet och mystik.
9. Tartini "The Devils sonata" med Andrew Manze. Musik från helvetet.
10. Satie "Gymnopedies" och "Gnossiennes" med Aldo Cicciolini. Det finns säkert bättre inspelningar, men den här är bra och samlar sviterna på en skiva. Diskbänksrealism med självmordsstämning och Ann Petrén.
11. Bruch "Scottish fantasy" med Itzhak Perlman. Väcker minnen om hjärtesorg och får mig att gråta.
12. Arvo Pärt "De Profundis". Andligt och storslaget.
13. Lutoslawski "the essential Lutoslawski" med Dieter Fischer-Diescau. Som en skräckfilm med konstant spänning, snarare än en massa blodiga effekter.
14. Beethoven "Sonatas for violin" och piano med David Oistrakh. Beethoven för tusan!
15. Stravinskij "Le sacre du printemps & Petroushka" med Igor Stravinskij. Den vackre Nijinskijs uppgång och fall är ett måste för alla medvetna bögar.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home