Thursday, March 15, 2007

Stina Wirfelt på PeepDen blinkande palmen verkar vara ett högklassigt digitalt konstverk eller en superdesignad detalj ur filmen Matrix. Men i själva verket är det en prydnad utanför vägrestaurangen Påfågeln i Arlöv, som en av filmerna i Stina Wirfelts examensutställning på Galleri Peep kretsar kring (till den 18 mars).

Det händer absolut ingenting i filmen. Man ser restaurangen från utsidan och insidan. Någon äter en hamburgare, ett par bilar svischar förbi. Men trots händelselösheten lyckas Wirfelt förmedla en tydlig känsla av dramatik och handling. Med en allvarlig speakerröst hade filmen kunnat handla om ett bestialiskt mord. Palmen blinkar, glassmaskinen snurrar apatiskt.

Samma känsla av enslighet finns i filmen som presenteras i källaren. Den utspelar sig på en tvätteria där det visas en gammal amerikansk film på den lilla teven. På väggen ovanför tvättmaskinerna sitter en plansch där tecknade hundar spelar biljard. Till synes utan att höja ett finger väver Wirfelt ihop händelserna i filmen, med planschen och verkligheten i tvätterian. Det är förbluffande enkelt och smart. Som helhet är detta utan vidare den mest helgjutna utställningen som har visats på Peep på mycket länge.

(Ursprungligen publicerad i Sydsvenskan.)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home