Tuesday, February 27, 2007

Tarmo Paunu på Galleri 21I sin parafras på Edouard Manets Frukost i det gröna har Tarmo Pauno lagt till frukter i träden och tomteskogssvampar på marken – sådana med fönster i hatten. Flera målningar är befolkade av djur som tycks vara hämtade ur burleska barnböcker, någon sorts hybrider mellan harar och hundar. I ateljén ljuder förmodligen cirkusmusik av Nino Rota på högsta volym, och Federico Fellini ropar instruktioner i sin megafon rätt in i konstnärens öra.

Precis som i Fellinis filmer går religionen som en röd tråd i målningarna – dels i lätt blasfemiska och raljanta drag, som i Piranhas, där Jesus står på bottnen av Gennesarets sjö istället för att promenera på dess yta. Pirayorna kalasar på hans kropp – för dem utgiven… Men det tycks också finnas en djup och ärlig strävan efter andligt allvar, som i ”Before the night”. En androgyn figur strålar av himmelsk ro – eller buddhistisk extas – och vilar sina ögon på betraktaren.

Den naiva och valhänta stilen förmedlar någon sorts försoning och absolution. Man blir både strykt över kinden och kittlad mellan revbenen. Utställningen visas på Galleri 21 i Malmö och pågår till den 4 mars.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home