Sunday, February 25, 2007

Kulturutflykt till Köpenhamn


Videostill ur Evergreen av Eva Koch.

I fredags åkte jag och M till Köpenhamn för en heldag av kulturella nöjen. Det skulle visa sig senare att finkultur i Danmark har mycket litet underhållningsvärde, men utflykten som sådan var mycket lyckad.

Först gjorde vi en räd på diverse gallerier. Icke-kommersiella Overgaden i Christianshavn har några av de mest imponerande lokalerna jag sett i genren. Enorma. Den här gången dessvärre fyllda med tråkig och banal konst, med undantag för en installation av Geirthrudur Finnbogadottir (som gick på Malmö konsthögskola samtidigt med M). I ett mörkt rum hade hon placerat en ring av stavformade högtalare från B&O och CD-spelare av samma märke. Ur högtalarna ljöd fragment av låten The Fear av Pulp, emblematisk för det förra milleniets slut. Installationen tar formen av en förhistorisk kultplats som fortfarande ekar av en döende civilisations sista suck.

Därefter gick vi på vernissage på Galerie Asbaek. Ett snofsigt galleri som frikostigt bjöd på snittar och vin samt några av danmarks stora namn. Eva Koch visade videofilmer från färöarna och i källaren, som är ett projekrum drivet av galleristsonen Martin Asbaek, visade Sabine Dehnel grälla fotografier och målningar. Fina, men kanske något intetsägande.

Efter en enkel middag (vi hittade ingen lämplig restaurang och det började snöa) begav vi oss till Islands Brygge för att se en performanceföreställning baserad på Tahar Ben Jellouns roman Sandbarnet och med samma namn. Mer än två timmars iscensatt högläsning summerar den upplevelsen. Det var inte lätt att skriva en recension av det eftersom jag hade gått dit med inställningen att jag skulle vara positiv, men gick därifrån med känslan av att ha blivit marterad. Men vinet var iallafall mycket gott, ett Alsace om jag minns rätt, och det gick bra att beställa under hela föreställningen.

Kvällen avslutades på en fest för performancekompaniet som hölls i ett slags representationsvåning på Vesterbro. Biedermeierinredning, kristallkronor, 1800-talsnationalistiska väggmålningar och kungaporträtt, samt egyptisk klubbmusik! Inte så mycket dans till en början, men efter midnatt började det ta sig och fler än en asfull gubbe i strumplästen shakade loss. Vi åkte hem.

1 Comments:

Blogger Tor Billgren said...

Jag är mycket förtjust i Eva Koch. Hon har gjort ett landart-verk på norra Jylland som jag bara måste få se innan jag dör.

Sun Feb 25, 11:03:00 PM PST

 

Post a Comment

<< Home